Ondernemers zetten Haven op de kaart, in stijl.

WINKELCENTRUM ALMERE HAVEN

Achter de havenkom vindt je ons winkelgebied met meer dan 100 winkels en onze speciaal zaken! Cultuur, winkelen, eten en drinken, water en terrasjes. Direct aan de haven langs de bootjes heerlijk flaneren en direct borrelen en eten.
Ook dat kan in Almere haven!
Geniet van Haven en bezoek ons!

Als je door Haven loopt, valt gelijk een aantal dingen op: de prullenbakken zijn niet meer overvol, er staan bordjes en vlaggen, er is extra licht en er hangen lichtdruppels aan de gevels. Het is allemaal het resultaat van de inzet van ondernemers die begin 2020 een BIZ hebben opgericht.

Een BIZ? BIZ betekent zoveel als Bedrijven-Investerings-Zone. Met een BIZ investeren ondernemers samen om het centrum aantrekkelijker, bekender en veiliger te maken. Eén van de leden én penningsmeester is Steven van Wijk, van ScooterSMART We blikken terug en vooruit, wat hebben de ondernemers samen bereikt en wat staat er op het menu voor 2021?

Geadopteerde vuilnisbakken en korte lijntjes

De BIZ is echt officieel opgericht begin 2020, wat is er sindsdien gebeurd? Steven vertelt: “Een heleboel! Om te beginnen is er nu veel meer sociale cohesie tussen de ondernemers, dit in tegenstelling tot toen we nog een winkeliersvereniging waren.  Toen was het vooral veel zeuren en klagen, nu gebeurt er ook daadwerkelijk iets en weten we elkaar te vinden. Dit heeft denk ik te maken met dat we met de BIZ hebben gestemd en nu iedereen moet meebetalen waardoor uiteindelijk de kosten lager zijn.”

Steven van Wijk

“Andere dingen zie je direct terug in het straatbeeld zoals de bordjes, verlichting, minder rommel. We hebben bijvoorbeeld vuilnisbakken geadopteerd. Wij, die een vuilnisbak hebben geadopteerd, zorgen ervoor dat de omgeving van de vuilnisbak schoont blijft. Als de prullenbakken buiten vol zijn, legen we die en geven een seintje aan de gemeente. Het vuilnis wordt dan gelijk opgehaald. Ook als er rommel of vuil op straat ligt, melden we dat rechtstreeks aan ons contactpersoon bij de gemeente en vaak wordt het dan dezelfde dag nog opgehaald. We hebben nu veel kortere lijntjes en zijn een serieuze gesprekspartner voor gemeente en andere partijen.”

Ook de kerstverlichting zal de Havenaren niet ontgaan zijn, die heeft er lang gehangen. “Ja, we hadden besloten om het wat langer te laten hangen in de donkere dagen. Sommige lichten laten we nog wat langer schijnen, en de druppels aan de gevels blijven ook nog even. Het schept toch sfeer, hoorden we van de mensen die komen winkelen.”

De weg vinden in stijl

Een van de belangrijke acties van de ondernemers was het plaatsen van borden en het op de kaart zetten van Haven als aantrekkelijk winkelcentrum. “Het was eerder gewoon echt onduidelijk waar je kan parkeren. Dat hebben we nu opgelost door het plaatsen van borden. En over parkeren gesproken, die Sluisgarage was natuurlijk geen prettige plek. Dat hoorden we van zoveel mensen, sommigen mensen durfden er gewoon niet te parkeren. Ook dat hebben we aangekaart bij de gemeente. En gelukkig, het wordt aangepakt. In de garage komen zelfs ook de kleuren van Haven Promenade terug!”

“Promenade is onderdeel van het branden van Haven. Het is een huisstijl, website en er komt een winkelplattegrond. Alle bordjes en dus ook de kleuren in de garage zijn hier onderdeel van.” Promenade zet Haven als winkelcentrum op de kaart, in stijl.

Ook om elkaar de crisis door te helpen, zijn de koppen virtueel bij elkaar gestoken. Dat resulteerde in Horeca Thuis en Winkeliers aan Huis, heb jij al wat besteld?

In 2021 meer Busy BIZ

Er is, ondanks corona, toch veel gebeurd vorig jaar. Wat staat er voor 2021 op het programma? “Nou niet alles is gelukt hoor in 2020! We wilden bijvoorbeeld social media meer inzetten, maar daarvoor moet je mensen eerst trainen en dat werkt toch beter als je elkaar in het echt kan zien. Dat gaat nu gewoon niet met corona. Maar we hebben heel wat in petto hoor voor 2021. Een mooi begin is de nieuwe bestrating van de Havenkom. Als ondernemers hebben we ons stevig laten horen. De terrassen worden straks niet meer onderbroken door de weg, er hoeft dus niet meer overgestoken worden met een dienblad in de hand. Veel veiliger!”

“Verder willen we meer evenementen organiseren. Vorig jaar hebben we Zomer in Haven georganiseerd en we merken dat dit echt aanslaat en wat oplevert.”

Gezonde snacks en een vastgoed BIZ

“Corine, van Thuis in Horen, is bezig met een project om gezondere snacks aan te bieden aan jongeren, dit doet ze samen met de Meergronden, de GGD en andere partijen. Ook willen we social media beter inzetten, aansluiten bij de Floriade en in het algemeen natuurlijk het centrum nog leuker, schoner en aantrekkelijker maken. Een belangrijk onderdeel daarvan is het onderhouden van goed contact met vastgoedeigenaren. Zodat we enigszins kunnen sturen op het soort winkels in het centrum. Er zijn bijvoorbeeld heel veel kappers. We hebben al een aantal leuke speciaalzaken binnengehaald maar samen met de vastgoedeigenaren, kunnen we nog beter inspelen op de diversiteit aan winkels. Hiervoor gaan we wellicht ook een Vastgoed BIZ oprichten.”

De BIZ-leden vergaderen elke maand en soms zelfs elke twee weken, er is een nieuwsbrief en vooral: enthousiasme. “Het is echt een leuke groep mensen bij elkaar, nu zien we elkaar online maar straks komen we weer gewoon bij elkaar in het café!”

 

BRON: HAVENHART 2.0
LEES OP: https://www.havenhart2punt0.nl/ondernemers-zetten-haven-op-de-kaart-in-stijl/

DORPSNIEUWS

Van alles en nog wat, en wat er speelt in en om ons dorp

Dorpsnieuws

Beleef jouw Zomer met een City Trip……..naar Almere Haven! De leukste city trip gaat ook dit jaar weer naar ons eigen dorp. Tijdens ZOMER IN HAVEN, van woensdag 11 tot en met zaterdag 21 augustus 2021, kun je (deels gratis) deelnemen aan een groot aantal activiteiten en daarbij genieten van onze stranden, terrassen en winkeltjes.

Dorpsnieuws

De kassabon actie is afgelopen en was een groot succes. Meerdere winnaars hebben een foto van zichzelf met prijs opgestuurd, winkeliers waren blij met de extra toeloop.

Dorpsnieuws

Goede Rede Concerten met Drie dagen festival met 16 verschillende concerten, klein en groot. En een speciale festival-kunstexpositie.